Dosya: LGBTİ+’ların Seçimi

Bir yıla yetecek gündemlerin 24 saat içerisinde çekirdek gibi çitlenip kenara atıldığı Türkiye’de, aylardır hepimizi istikrarlı bir biçimde meşgul eden ve her geçen gün daha garip, daha ürkütücü, daha kafa karıştırıcı hale gelen, kimimizi kaygılandıran, kimimizi heyecanlandıran, birçoğumuzun umutlandığı ya da umutlanmak istediği, bazılarınca tarihi, bazılarınca “yine de enseyi karartmayı gerektirmeyen”, hissiyatımız ne olursa olsun, hepimizi hop oturtup hop kaldıran bir gündem var: SEÇİM!

Türkiye’de 14 Mayıs 2023 günü; yurtdışında yaşayan TC vatandaşlarının 27 Nisan ve 9 Mayıs tarihleri arasında yeni cumhurbaşkanının ve 28. dönem milletvekillerinin kimler olacağına karar vereceği seçimlerin gündemi, hiç kimseyi şaşırtmayacak biçimde, türlü türlü nedenden dolayı fazlasıyla kaotik! Özellikle 6 Şubat depremlerinden sonra içine düştüğümüz korkunç sorumsuzluk / ihmalkarlık / iş bilmezlik çukurunda, yine yeniden eşit olmadığımızın yüzümüze vurulduğu, yalnız, çaresiz, sahipsiz bırakıldığımız ve hala yas tuttuğumuz, yaşanan büyük acıyı anlamaya/idrak etmeye/sindirmeye çalıştığımız bu süreçte oy kullanacağız.

Ne 14 Mayıs’a kadarki zaman diliminin ne de 15 Mayıs sabahının bizlere ne getireceğini kestiremiyoruz. Biz de Velvele olarak tam bu sıkıştığımız noktada, seçim gündeminde adı neredeyse hiç anılmayan, iktidarın aylardır amansız ve acımasız bir savaş yürüttüğü, her fırsatta hedefe koyduğu ve düşmanlaştırdığı; ona alternatif olma iddiasındakilerin de iktidarın kitlesinden oy alma kaygısıyla (ya da kendi fobileri nedeniyle) korkakça yaklaştığı, çok cılız birkaç ses dışında siyasilerin gündemine bir türlü giremeyen LGBTİ+’lara mikrofon uzatıyor; bu seçimin LGBTİ+ hakları ve mücadelesinin gözünden nasıl göründüğünü aktarırken, elbette bizlerin de neler gördüğünü sizlerle paylaşmayı arzuluyoruz.

Örgütlerimizin ve aktivistlerin gündemini sayfalarımıza taşımaya çalışacağımız dosyamızda, ısrar ve inatla siyasetin dışına itilmeye çalışılan LGBTİ+’ların gündemini okuyucularla buluşturmak, mücadelemizin hem seçimin hem de siyasetin önemli bir parçası olduğunu kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz.

“LGBTİ+ örgütleri seçime nasıl hazırlanıyorlar?” “Kimlerle nasıl ilişkileniyor, işbirlikleri kuruyorlar?” “Seçim gündeminde kendilerine nasıl yer bulabiliyorlar?” “Aktivistlerin sürece dair yorumları, beklentileri ve öngörüleri neler?” “Muhalefetin LGBTİ+ hakları ve mücadelesiyle ilgili gündemi ne?” “Siyasiler ve medya bizleri nasıl görüyor ya da görmemek için neler yapıyor?” gibi soruların peşine düşeceğimiz dosyamızla, bu seçimin ve sürecinin bir parçası olduğumuzun altını kalın kalın çizerken, şu mühim detayı da yeniden vurgulamak istiyoruz:

LGBTİ+’lar burada!
Ve sandığınızdan çok daha kalabalığız!
Sesimizin, sözümüzün bir değeri var!

Ve 14 Mayıs günü sandıklarda hem oyumuzu kullanacak ve bizleri de kapsayan eşitlikçi bir ülke için oy vereceğiz hem de sonuç ne olursa olsun mücadele etmeye devam edeceğiz!

Vardık!
Varız!
Ve her türlü engellemeye, baskıya ve yasağa rağmen var olmayı sürdüreceğiz!

Aynı zamanda, LGBTİ+ mücadelesinin sadece seçimle sınırlı olmayan mücadelesine dair bir arşiv de oluşturmayı amaçlayan bu dosyaya değerli vakitlerini ayırarak katkı sunan, sorularımızı yanıtlayan, emek verenlere teşekkürlerimizi bu vesile ile teşekkürlerimizi iletiyor, herkese iyi okumalar diliyoruz.

Velvele Yazı İşleri

Eleştirileriniz, katkılarınız ve önerileriniz için email adresimizi (iletisim@velvele.net) kullanabilir ve ya Twitter ya da Instagram‘dan bize ulaşabilirsiniz.

Sponsored by the Rosa Luxemburg Stiftung with funds of the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development of the Federal Republic of Germany. The content of the publication is the sole responsibility of Velvele and does not necessarily reflect the position of RLS”.

Görsel: Mehmet Kirman