Şehir Hatları • La Plata’dan Mehmet Tarhan

Velvele’nin “Göçü Konuşmak” dosyası için hazırladığımız Şehir Hatları podcast’inde Türkiyeli göçmen LGBTİ+’ların hikayelerinin peşine düşüyoruz. Ülkeden neden ayrıldılar, yeni şehirlerinde neler yaşadılar ve yaşıyorlar, göçmen bir lubunya olarak deneyimledikleri hayatlarında neleri değiştirdi ya da etkiledi gibi sorulara yanıtlar arıyoruz. En önemlisi de Türkiye ile ve ülkede sürmekte olan LGBTİ+ mücadelesiyle ilişkileri nasıl bir seyir izledi, kendilerinden dinliyoruz.

Göçü Konuşmak dosyamızın sunuş yazısında da belirttiğimiz gibi ülkeden göçmek zorunda kalmış ya da kendine yeni bir hayat kurmuş LGBTİ+’ların Türkiye’deki hak mücadelesinin ne denli bir parçası olduğu, Türkiye’de yaşananlara dair ne ölçüde söz söylediğine ilişkin hararetli, zaman zaman da heves kırıcı tartışmalar var. Bu tartışmalar yeni önyargıları doğurmaya devam ediyor. Bu podcast serisinde hem bu olumsuz ve dışlayıcı algıyı değiştirmeyi arzuluyor hem de diasporadaki lubunyaların hikayelerinin ve mücadelelerinin ülkede sürmekte olan mücadeleden neden ayrı düşünülemeyeceğini anlatmak istiyoruz. Ve bunun için sözü gidenlere veriyoruz.

Velvele editörlerinden Bawer’in hazırlayıp sunduğu, Nesli Uras’ın editörlüğünü yaptığı Şehir Hatları beşinci seferini Arjantin, La Plata’ya yapıyor. Bölümün konuğu Mehmet Tarhan’la Türkiye’de yaşarken sürdürdüğü vicdani ret, barış, LGBTİ+ mücadelesini, cezaevi ve sonrasında maruz bırakıldığı sosyal şiddeti ve nihayetinde de ülkeden ayrılmasına neden olan iklimi konuştuk. Barış sürecinin bitmesi ve ardından başlayan ve bugün de sürmekte olan karanlık döneme dair sayısız detay da sohbetin konusu oldu.

Şehir Hatları’nı ve Velvele Podcast kanalındaki diğer podcast’leri dinleyebileceğiniz diğer platformlar için tıklayın.

Sponsored by the Rosa Luxemburg Stiftung with funds of the Federal Ministry for Economic Cooperation and Development of the Federal Republic of Germany. The content of the publication is the sole responsibility of Velvele and does not necessarily reflect the position of RLS”.