Mertcan Karakuş’un ilk kitabı Yüzen Küçük Şeyler/ Hatıra Gezer’in Toplama Albümü geçtiğimiz günlerde Ardis Kitaptan çıktı. Editörlüğünü Ahmet Yılmaz’ın üstlendiği bu ilk kitap, lubunya edebiyatının güncel örneklerinden biri olarak raflardaki yerini aldı.
Kendine ne hanım ne de bey dedirtmeyen Hatıra Gezer yani Bergüzar’la Orçin’in Kulüp Kurdele’de tanışmalarıyla başlıyor roman. Bir makyaj asistanı arayan Bergüzar, Orçin’i yanına alıyor. Orçin sahne öncesi makyaj yapacağını düşünürken, birden kendini rüyalar alemine Bergüzar’ı hazırlarken buluyor.
“- Düş Gören Çocuklar filmine ön sıradan bir bilet, lütfen
– Ön sıradan bir bilet, buyrun”
Rüya alemi mi demek daha doğru sırlar alemi mi karar veremesem de işte yukarıdaki iki cümleyle başlıyordu bu süreç. Bergüzar’ın deyimiyle insanların anılarına giriyor, psikodrama soslu sahtekarlık satmıyordu. Kitabın sonlarına doğru ne yaptığını soran korumalara; “dedektifmişim gibi düşünebilirsiniz aslında kayıpları bulurum” diyordu. Tüm bu süreçlerde Orçin de artık ona eşlik ediyordu.
Bu seanslar ve karakterlerin yani lubunyaların hayatla kurduğu ilişkileri paralel anlatan roman dünyanın sadece heteroseksüellere ait olmadığını gösterirken kentsel dönüşüme de yer veriyor. Mekanlar, caddeler ve insanlar yan yana anlatılıyor. Kulüp Kurdele, kahramanların nefes alabildikleri yerlerden bir tanesi. Gün geliyor mahçup Orçin Bağdagül Kelav adıyla sahneye çıkıyor. Tabii ki onu Bergüzar hazırlıyor. Hem gündüzleri hem de geceleri Orçin’e rehberlik ediyor.
“Ağaçlar baharı, baharın tohum mevsimi olduğunu yeniden hatırlarlar.”
Bergüzar Orçin’in patronu olsa da, aralarında günden güne artan bir dostluk kuruluyor. Bergüzar’ın hisleri çok kuvvetli. Deneyimi de fazla. Mesela Orçin’in koli kestiğini bir bakışla anlıyor.
Bergüzar’la Orçin’in maceraları sürerken yazar ara cümleleri ve betimlemeleriyle romanın içine girmemizi sağlarken merakımızı da arttırıyor.
“Geçmiş çarpım tablosuna benzer. Ezbere almaya değmeyecek birler sütunu gibi, hatırlamaya değmeyecek kısımları vardır.”
Roman, biricik olmaya dair de önemli bir perspektif sunuyor okura;
“Biricik sanılan, biricikliği duruma göre pamuklara sarılan ya da yerin dibine sokulan her bir hikayeyi; ya senden önce başkaları yaşamıştır, ya seninle eş zamanlı olarak yaşıyordur, ya da çoktan bir gölgenin ardında kaybolduktan sonra, sen olmayan birileri yaşayacaktır.”
Bu bakış açısı beni gerçekten etkiledi. Belki de herkesin biricik olmasıyla yaşadıklarımızı biricik kabul etmek ayrı şeylerdi?
Daha çok şey yazmak istesem de kalanını okuyan, okuyacak olan herkesin hayaline bırakıyorum. Bu güzel romanın okuyanı bol olsun. Yolu açık olsun. Kitabı okuyanların anlayacağı bir bitiş olsun.
“- Bir kuzgunla bir yazı masasının ortak noktası nedir?
– İkisi de sesleri toksa saygı görür.”
İyi okumalar…

Yüzen Küçük Şeyler / Hatıra Gezer’in Toplama Albümü
Ardis Kitap / 2022
“Karanlık sahnenin tam ortasına menekşe moru bir spot vurdu. Işıktan daire yavaş yavaş
genişledi. Şimdiye kadar hiç dinmeyen, devamlılığı sebebiyle de artık kimsenin kulağına
takılmayan arka plandaki uğultu ışıkla beraber bir anda kesildi. İşçi arı garsonlar bile taş
kesilmiş, sahneyi izliyorlardı. Cam boncuklu saçakların arasından, deniz mavisi satenden
dikilmiş uzun eldivenli bir çift kol göründüğünde, sahnenin iki yanındaki dev hoparlörlerden çıkan disko-funk ritimleri salonu doldurdu. Art arda dizilmiş iri yağmur damlaları gibi görünen saçaklar müziğe uyarak iki yana doğru açıldılar. Hatıra Gezer bütün ihtişamıyla sahneye çıktı.”
Yüzen Küçük Şeyler geçmişle bugün, hatıralarla rüyalar arasında gidip gelen, günümüz İstanbul’unun sokaklarında, underground ve kalburüstü ortamlarında mekik dokuyan, yarı fantastik bir anlatı olarak okuyucunun karşısına çıkıyor. Baş karakter Bergüzar’ın olağanüstü personası okuyucuyu şehrin çeşitli sosyo-kültürel çevrelerinde sürprizlerle dolu, baş döndürücü maceralara sürüklerken, Hatıra Gezer’in Toplama Albümü’nden saçılan ahenkli melodiler sayfalar arasında bir fısıltı gibi dolaşıyor. Kuir edebiyatın güncel örneklerinden biri olan bu ilk roman, aynı zamanda müstakbel bir üçlemenin ilk kitabı.
Satın almak için tıklayınız.
Kitaptan bir bölümü okumak için tıklayınız.
1 Comment