Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere, Rus siyasetinin önemli figürleriyle ilgili çizdiği karikatürlerle tanınan sanatçı Semyon Skrepetsky, Polonya’nın Biala Podlaska kentinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.
Yetkililer, saldırının Pazartesi (15 Haziran) sabahı Belarus konsolosluğuna yaklaşık 650 metre uzaklıktaki bir otoparkta gerçekleştiğini, kimliği belirsiz saldırganın sanatçıya üç el ateş ettiğini, yere düşmesinin ardından yakın mesafeden iki kurşun daha sıktığını açıkladı. Cinayetle ilgili başlatılan soruşturmada salı günü (16 Haziran), olay yerinden kaçan iki Belarus vatandaşı konsolosluk yakınında gözaltına alındı; ancak henüz haklarında resmi bir suçlama yok.

Skrepetsky, sadece Putin’i değil, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin, muhalefet lideri Aleksey Navalni, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko ve Çeçen lider Ramazan Kadirov gibi isimlerin de karikatürlerini çizmişti. 2021’de siyasi baskıdan endişe ettiği için Polonya’ya siyasi sığınma talebinde bulundu. Burada Rusya muhalefetinin etkinliklerine katıldı ancak onlara dair eleştirilerini de sürdürdü. CBS News’ün haberine göre Skrepetsky, Rusya’dan ayrıldıktan sonra da ölüm tehditleri almaya devam etti. Saldırının bu tehditlerle ilişkisi olup olmadığı henüz doğrulanmadı.