New York şehrinin seçilmiş belediye başkanı olan ve bu göreve gelen ilk Müslüman, ilk Güney Asyalı ve ilk Afrika doğumlu kişi Zohran Mamdani, dün (1 Ocak) düzenlenen iki törenle görevi devraldı.
Mamdani törene, dört yıldan biraz daha uzun bir süre önce taksi ruhsatı borçlarının hafifletilmesi için birlikte açlık grevi yaptığı Richard Chow’un taksisiyle geldi.
İlk tören, Ninja Kaplumbağalar filminden de aşina olunan, uzun süredir kapalı olan Belediye Binası’nın altındaki metro istasyonunda; ikinci ve halka açık tören ise Belediye Binası’nın güney cephesinde, Broadway’in “Kahramanlar Kanyonu” olarak bilinen noktasında yapıldı.


Mamdani, iki törende de eşi Rama Duwaji’nin dedesine ait, yüzlerce yıl önce Suriye’de elle yazılmış Kur’an’a el basarak yemin etti. Halka açık tören, kendisine örnek aldığını söylediği Amerikalı Yahudi senatör Bernie Sanders’ın huzurunda gerçekleşti.
Lucy Dacus, göreve başlama töreninde emek mücadelesinin simge şarkılarından “Bread and Roses”ı (Ekmek ve Güller),
Mandy Patinkin & the PS22 Children’s Chorus of Staten Island ise LGBTİ+ topluluğuyla özdeşleşen “Somewhere Over the Rainbow”u (Gökkuşağının Üzerinde Bir Yerde) seslendirdi.
Mamdani konuşmasından satır başları:
“Bireyciliğin sert soğuğunu, kolektivizmin sıcaklığıyla değiştireceğiz.”
“Uzun süredir, nezaketin ‘iyi dilbilgisine’ hâkim olanlar, zalimlik içeren gündemlerini gizlemek için görgü kurallarını kullandı.”
“Demokratik bir sosyalist olarak seçildim ve demokratik bir sosyalist olarak yöneteceğim.”
“Size şunu vaat ediyorum: Eğer bir New Yorkluysanız, ben sizin belediye başkanınızım. Aynı fikirde olup olmamamızdan bağımsız olarak sizi koruyacağım, sizinle birlikte kutlayacağım, sizinle birlikte yas tutacağım ve bir an bile sizden saklanmayacağım.”
“Tüm New Yorklulara hesap vereceğiz; demokrasimizi satın alabileceklerini düşünen herhangi bir milyardere ya da oligarka değil… Demokratik bir sosyalist olarak yöneteceğim.”