3 Ağustos itibariyle Dünya Kupası’nda son grup maçlarının da oynanmasıyla son 16’ya kalan takımlar netleşti. İddialı takımlardan Almanya, Brezilya ve Kanada’nın (İtalya’yı da belki buraya ucundan dahil edebiliriz) elendiği, ABD ve Norveç’in zorlanarak gruptan çıktığı turnuvada organizasyona ilk kez katılan Fas da gruptan çıkmayı başardı. O dakikaları canlı izleyenler, futbol tarihinde yerini alacak bir ana tanıklık etti.
“Kadın futbolu” deyince çoğumuzun aklına gelen ilk isimlerin, ilk idollerimizin sahneyi terk etmesi ve meşaleyi genç isimlere devretmesiyle tarihi önem taşıyan turnuva, aynı zamanda yerleri garanti görülen takımlarla makasın tüm fırsat eşitsizliklerine rağmen kapanmakta olduğunu göstermesiyle de bir kırılma noktasına dönüştü.
Bu sistemden alacaklıyız diyen futbolcuların mücadelesiyle bugün pek çok ülkede kadın+ futbolcular sahada kendilerine yer açmış durumda; alan ve hak mücadelelerinde kazanımlar elde ediliyor. Ancak, “kadın futbolu” bir endüstri olarak son yıllarda hızla gelişse de, kadın+ futbolcuların kapitalizm ve ataerkinin egemen olduğu bir sistemde FIFA’ya, medyaya, toplumdaki önyargılara ve en çok da kendi ülke federasyonlarına karşı mücadelesi hiç durmuyor. FIFA’dan “kadın futbolu” için gelen paranın çeşitli şekillerde üstüne yatan emek hırsızı federasyonlar, istismar suçlamalarıyla gündeme gelen teknik direktörler ve bunların soruşturmasında atıl kalan bölgesel ve küresel federasyonlar ne yazık ki istisna değil.
Her şeye rağmen ekseriyetle olumlu yönde yaşanan dönüşümün kredisini istisnalar haricinde destek yerine köstek olan yöneticilere değil oyuncuların ısrarına ve mücadelesine vermek, ulusal-bölgesel-küresel federasyonlara da futbolcuların haklarını önce teslim etmeleri ve ardından korumaları yönünde baskıyı devam ettirmek gerekiyor. Baskıyı devam ettirmek biz taraftarlar ve amatör ruhlar için nasıl olur? Mesela yerellerimizdeki kadın+ futbol takımlarını takip ederek, işleyişi merak ederek, müdahil olarak, müdahil olmayı talep ederek… Son 16 maçlarıyla çekişme daha da artacak. Beklenmeyenlerin olduğu turnuvada özellikle Fas – Fransa, Güney Afrika – Hollanda ve Nijerya – İngiltere eşleşmelerini sömürgecilik tarihiyle birlikte düşündüğümüzde derinliği, hikayesi, heyecanı bol maçlar görmek muhtemel. Demem o ki izleyin, izletin!
FIFA Kadınlar Dünya Kupası son 16 eşleşmeleri ve maç takvimi
5 Ağustos Cumartesi:
08.00 İsviçre-İspanya
11.00 Japonya-Norveç
6 Ağustos Pazar:
05.00 Hollanda-Güney Afrika
12.00 İsveç-ABD
7 Ağustos Pazartesi:
10.30 İngiltere-Nijerya
13.30 Avustralya-Danimarka
8 Ağustos Salı:
11.00 Kolombiya-Jamaika
14.00 Fransa-Fas