Eurovision 2022: Üç Tunç Has Tas Hoş Hoşaf

Sevgili Eurovision sevdalıları, kötü müzik, klişe, camp, sabun köpüğü eğlence bağımlıları, köy yanarken saçını tarayanlar… 19 Mart’ta bu yılın Eurovision şarkılarını dinlemeye başladığımı bir tweet ile duyurmuş, sizler için hepsini tek tek yorumlayacağım müjdesini vermiştim. İşte o an geldi! Hazırsanız, bol madilik less teknik şiarıyla yola çıkıyoruz. Kemerlerini bağlayın!

Ermenistan: Rosa Linn – Snap

Ermenistan’la başlıyoruz. Güzel şarkı. Yağmur yağarken kulaklıkla dinlemelik. Ya da temizlik yaparken dinleyin. Klişe ama ben sevdim, çünkü klişelere tapıyorum.

Kıbrıs: Andromache – Ela

Kıbrıs yine bildiğimiz gibi; yani güzel şarkı. Bana sevdiğim bütün melodileri miksleyip yeni bir şarkı yapmışlar gibi bir his verdi. Buna benzeyen bir şarkı vardı sanki. Folklorik ezgileri seviyorum, o yüzden bu şarkıyı da sevdim. Dinlenir bence. 

Gürcistan: Circus Mircus – Lock Me In

Gürcistan aşkım maalesef BİZIMLA DEYILSIN. Amerikan hippileriyle Kadıköy züppeleri bir araya gelip, on yıllar öncenin modasını cilalayıp yutturmaya çalışıyormuşcasına bir şarkı. Az özenin bee, az özenin! Yazık.

Polonya: Ochman – River 

Polonya’nın şarkıcısı çok tatlı. İnsanın kolye yapıp gerdanına takası geliyor. Repertuarı benim gibi dar olanlar bile bu şarkıyı duymuştum hissine kapılabilir. Ben kapıldım. En çok da şarkıcı çocuğa kapıldım. Şarkının şansı yok ama çocuğun benle şansı var. 

Fransa: Alvan & Ahez – Fulenn

Fransa bu sene de net favorilerimden. Şeytani atmosferi olan bi disko şarkısı yapmışlar. Tam kopmalık. Bu yılki şarkılar arasında tarz olarak farklı ve orijinal duruyor. Sahnedeki gitar çalan çocuk da but tutar yalnız. Heyben olayım at omzuna beni ahhh!

Çekya: We Are Domi – Lights Off 

Çekya ile devam ediyoruz. İki biradan sonra Bigudi’de kopmalık bir şarkı olmuş. Aynı zamanda hypnotising bi’ vibe da veriyor. Ben sevdim. Şimdi Bigudi otoritelerini ve DJ’ler birliğini göreve çağırıyorum. Çalınsın plizz… 

Azerbaycan: Nadir Rustamli – Fade to Black

Azerbaycan annem çorlaşmışsınız yaa. Klip bile çor. Her anlamda ikinci kalite bir Arcade’e halklar henüz hazır değil. Piyanosu filan OK de Duncan çıplak yüzüyordu, böyle elbiseli filan hiç olmamış. Bu arada Arcade’e de bayılmıyordum, buna hiç bayılmadım sorry, bye! 

İzlanda: Systur – Með Hækkandi Sól 

Ah canım İzlanda üzülüyorum ama ben yaa. Simon Garfunkel, Loreena McKennitt filan ben de seviyorum ama modası geçti sanki ya? Bakın bu Zeğğğ kuşağı çok vefasız; AKP’ye oy verir size yine vermezler. Baraj altı kalacaksınız endişeleniyorum. 😌 Ayrıca solistlerden birisi lezbiyen ve trans aktivist. Trans çocuğu var. Lubunyaya torpil geçip oy verirdim verebilsem. 🏳️‍⚧️

İspanya: Chanel – SloMo

İspanya n’aptın sen?! Bu sene en-bi-en favorilerimden birisin şu an. Vallahi akılda kalıcılık desen var, dans desen var, popüler kültür desen var… Ama İspanya adına yarıştığı için şarkının pek şansı yok. Beyaz mincolu Evropalılar İspanya’ya pek oy vermez. Yanılırım inşallah.

Birleşik Krallık: Sam Ryder – SPACE MAN

Birleşik Krallık (nam-ı diğer Terfistan) yine rezalet bir şarkıyla aramızda. Ucuz Disney film müziği desen değil, çocuk müziği desen değil, müzikalden bir kesit desen hiç değil. Kulaklarım kanadı, hastaneye kaldırılıyorum şu an. Sonuncu olmayı sonuna kadar hak ediyor. OCAK DIŞISIN!

Portekiz: MARO – Saudade Saudade

Devam ediyoruz… Sırada Portekiz var diyeceğim ama şarkıyı dinleyince siz Finlandiya halk ezgisi sanabilirsiniz. Fena halde 90’lar. Bu pandemi Avrupa’yı retroya sokmuş, bit pazarına nur yağdırmış anlaşılan. Ben beğendim açıkçası ama eh işte bir eser.

Malta: Emma Muscat – I Am What I Am

Malta son yıllarda hep benzer işler mi yapıyor, yoksa benim müzik kulağım mı yok emin değilim. İkisi de doğru olabilir. Ama arkadaki koro filan bana filmlerdeki Siyah gospellerini hatırlattı. Ben yine de sevdim ama şarkının asla şansı yok.

İsrail: Michael Ben David – I.M

İsrail yine bildiğimiz gibi. Pink washing ile yolunu bulmanın derdinde. Şarkı Netta’nın Toy ve Litvanya adına yarışmış The Roop’un Discotheque arası bir yerde duruyor. Esasen çok sevdim ama İsrail olduğu için sevmemezlikten gelicem. Başarılı olacak gibi duruyor ama inşallah olmaz.

Pink Washing nedir diye soracak olanlar yazının tam burasında babykilla’ya bağlanıp, bilgilenip geri dönebilir. 

İsveç: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

Sayın seyirciler şimdiki konuğumuz İsveç. Lana-Adele tarzları arasında bir şarkı ve bilen bilir, ikisine de bayılırım. Geçen yılki Hooverphonic’i andırıyor ama inşallah kaderi benzemez. Benim favorilerim arasında olacak ama yine de listemin tepelerinde yer alacaklar diyemem. 

Yunanistan: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together

Kıbrıs ne kadar up’sa Yunanistan da o kadar down. Abla niye ölmeli toksik şarkılar yapıyon, bırak cis-het erkekler ölsün. Son yılların popüler altyapısı üzerine aceleyle söz yazılmış gibi. Klişe fakat benim sevmediğim bir klişe bu sefer. Vasat olmuş n’apalım.

Estonya: STEFAN – Hope

Estonya Teksas’ın bir köyü mü acaba, ne bu tripler? Bildiğin vahşi batı film müziği, klibi de inkar etmiyor zaten bunu. Şarkıcı tutsa bir yerden kurtarırdı ama yok o da tutmuyor. Tommiks çizgi romanlarının etkisinden çıkamamış ama yarı finalde elenince illaki çıkar.

Norveç: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana

Norveç bu sene ters psikoloji uygulamış, bu yılın en trol şarkısını yarışmaya seçmiş. Biliyorsunuz her sene adettendir trol şarkılar. Ama bu güzel bir trol şarkı olmuş, ben sevdim. Yarışmada alacağı sonuca dair hiçbir öngörüm yok.

İtalya: Mahmood & BLANCO – Brividi

Görünen o ki sahnede gAy love, gAy kiss ve gAy düet yaşanacak bu yıl. Hem de dramatik bir şarkıyla. Mahmood’u zaten biliyorsunuz. İtalya yine ilk beşte anlayacağınız. Bir “antitalya” birey olarak, bu yıl ben de İtalya diyorum.

Danimarka: Reddi – The Show

Danimarka bir potpuri ile katılıyor yarışmaya. Valla bak uzun havayla girip sonra kopmaya başlıyorlar. Bu aklı kimden aldılar, kim bu formülle sükse yaparsınız dedi bilemem. Orta Anadolu’da olsa bi tık gideri var şarkının lakin Eurovision’da yok aşkım olmamış bu. Bunu tekrar yapın siz.

Hırvatistan: Mia Dimšić – Guilty Pleasure 

Eline bir gitar alan soluğu Eurovision’da alıyor, bu ne arkadaş! Şarkı tek kelimeyle VASAT!!! İki kelimeyle VASAT ÖTESİ! Dansçı çocuğun tutarlığı bile beni şarkıya çekemedi, anlıyor musun, hadi gülümse… 

Karadağ: Vladana – Breathe

Karadağ’ın şarkısına önyargılı başladım yalan yok. Girişi berbo bi’ şarkı hissi veriyordu ama sonradan gerçekten beğendim. Niran Ünsal-Funda Arar arası bir tarzı var ve hoşuma da gitti. Ama görmezden gelinen Balkan ülkelerinden olması şarkıya yarışmada şans vermiyor.

Ukrayna: Kalush Orchestra – Stefania

Ukrayna’nın şarkısı beklediğim üzere politik. Geçen yıldan hareketle etnik unsurları basmışlar. Bir Ukrayna lokantasında ilk sipariş etmeniz gereken yemek gibi bir havası var. Avrupa günah çıkarırcasına oy yağdıracak onlara bu sene. Muhtemelen ilk üçte. Güzel şarkı, ilk onda olmalı ama ilk üçte olmamalı sanki ya…

Hollanda: S10 – De Diepte

Hollanda’nın şarkısında giriş-gelişme-sonuç Hadise, müzik ve altyapı Lana del Rey. Burdan güzel bir şarkı çıkmış ama abartılacak kadar da değil. Çok başarılı olacağını sanmıyorum, favorim de değil zaten. Ama sevdim. 

Avusturya: LUM!X feat. Pia Maria – Halo

Ay Avusturya’yı çok sevdim bennn! Tam bir Bigudi şarkısı, hatta sevdiğim bi şarkıcının sesine benziyor sesi ama muhtemelen o sevdiğim şarkıcının adını bilmiyorumdur. Çok akılda kalıcı bir şarkı, özellikle DJ çocuk aklımda kaldı. Benim favorilerimden bu yıl.

İsviçre: Marius Bear – Boys Do Cry 

İsviçre sinirlerimi hoplattı resmen. Bana ne lan cis-het erkeklerin dertlerinden? Şarkı erkekliğe olan bütün öfkemi tetikledi. İnşallah sonuncu olursun gevşek seni. Sinirle yazıyorum bu tweeti vallahi. Şarkı üzerine bir ton aneliz kasardım ama hadi neyse.

Arnavutluk: Ronela Hajati – Sekret

Arnavutluk Ece Seçkin’in Adeyyo şarkısıyla Nev’in Mühürlü Kaderim klibini birleştirmiş, oryantal soslu club müziği yapmış. Evet, olmamış ama vasatın hep alıcısı olur. Ben aldım ok de bu şarkıyla final zor bebeğim ya.

Sırbistan: Konstrakta – In Corpore Sano

Sırbistan enteresan bir şarkıyla katılıyor bu yıl yarışmaya. Şarkıcı sanki b*kumu yiyin oy vermeyin lan, diye şarkı seçmiş kendi kafasını yaşıyor. Gotik bir havası da var, değişik bi’ şey. Eurovision şarkısı değil ama kendi kulvarında fena değil. Klibi de hipnotize edici. 

Litvanya: Monika Liu – Sentimentai 

Litvanya’nın şarkısı melodi ve tarz olarak “Nilipek yine 80’lerden bir şarkıyı cover’lamış” hissi veriyor. Dinlenir çalışırken filan. Ama Eurovision için wow diyeceğimiz bir yanı yok. Ben yine de sevdim bi’ tık. 

Belçika: Jérémie Makiese – Miss You

Belçika’dan Jérémie arkadaş güzel söylüyor, hoş söylüyor. Amerikan tarzı tamamen ama olsun ben beğendim. Bu yılki “daha önce duymuştum” hissi yaratan şarkılarından bir diğeri. Favorilerim arasına her an girebilir ama ilk beşime asla giremez. Hadi hayırlısı. 

Romanya: WRA – Llámame

Romanya genelde şarkıları hoşuma giden ama asla hak ettiği sonucu alamayan bir ülke. Bu seneki şarkısı bence çok güzel. Müziğini Mahmut Orhan yapmış gibi bir şarkı. Şarkıcının tutmaması ve Kenan Doğulu gibi dans etmesi dışında beğendim. 

Bulgaristan: Intelligent Music Project – Intention

Edirne’den başlayıp Pacman gibi BİM ve A101’leri yiyerek ilerleyen komşumuz Bulgaristan, Türk lirası gibi ucuz bir şarkı yapmış. Hani mekânda güzel şarkıların arasında bir anda ne mana dediğin bir şarkı çıkar ve bitmesini umarak dansa devam edersin ya… Ha, abla biliyosun!

Moldova: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenuleţul

Moldova genelde hoşuma gidiyor benim ama zevksiz oy verenler asla hak ettiği değeri vermiyor onlara. Kişinev-Bükreş treni gibi sözleri de müziği de eğlenceli. Yani tam bir Moldovaca sözlü halk müziği. Eurovision’da daha fazla Balkan ezgisi istiyorum, aferin Moldova.

İrlanda: Brooke – That’s Rich

İrlanda gittikçe daha güzel şarkılarla katılıyor. Bu şarkıyı da çok sevdim. Müko değil ama bu yılın berbat şarkılarını görünce benim ilk onuma rahat girer. Normalde de dinleyebileceğim bir şarkı. İnşallah hak ettiği değeri görür.  

Letonya: Citi Zēni – Eat Your Salad

Letonya’da kafalar karışık. Modern mi olsun yetmişler mi diye tartışırken ortaya literally bir salata çıkmış. Yarışmada da bende de hiç şansı yok. Tabii papyonlu solistin her zaman başımın üstünde yeri var. But tutar biliyosun, susss! 

Slovenya: LPS – Disko

Slovenya’m, annem, canım! Olmamış aşko. Solist arkadaş ya çok yorgun ya da kağıttan okuyor dümdüz. Sesi kötü demek istemiyorum ama çok iyi de değil. Yarı finalde bir görünür, sonra eve dönersiniz.

Almanya: Malik Harris – Rockstars

Hafif yağmur altında hayal kırıklığı içinde yürürken dinlemelik bir şarkı arıyorsanız Almanya bu işe talip. Şarkıcı hayal kırıklığıyla öfkeyi harmanladığı sesiyle eseri dinleyene geçiriyor. Başta sevmemiştim ama şimdi daha pozitifim. Yine de vasat bir şarkı. 

San Marino: Achille Lauro – Stripper

Sırada kara bahtlı San Marino var. Geçen sene sahnede şovlar mı yapmadılar, ABD’den konuk sanatçı mı getirmediler ama yok olmuyor anacım. Bu seneki şarkısı da Maneskin’in kopyası olmuş. Esasen fena değil. Kopya olmasa ilk onuma sokardım ama hakkı ilk 20.

Makedonya: Andrea – Circles 

Makedonyalı ablanın sesinin rengini, tarzını çok sevdim. Şarkısı da hisli, güzel bir şarkı. Şarkının patlayan bir yeri olsa şansı olur muydu peki? Olmazdı, çünkü Balkan ülkeleri Avrupa’nın Ortadoğu’su; kimse kolay kolay oy vermiyor onlara. Coğrafya, malum, kaderdir… İnşallah yanılırım (yanılmadı).

Finlandiya: The Rasmus – Jezebel 

Finlandiya yine yeni yeniden 2000’ler rock kartını oynuyor. Geçen yıl iş gördü ama her sene de olmaz yaa. Bu seneki rock eksikliğinden ötürü rock severler sürü halinde oy verirse ilk ona girer. Yoksa fena halde vasat. Lordi ile kazandınız eyvallah da her sene rock olmaz ki anacım.

Avustralya: Sheldon Riley – Not The Same

40. ve son ülkemiz Avustralya. Şarkı cidden girdap gibi içine çekiyor insanı. Duygusal, isyankar, kırgın bir parça. Ben çok sevdim. Yalnız Avustralyalılar her yıl neden bağırarak şarkı söylüyor onu çözemedim. Guzum o kadar da bağırman, yazık boğazınıza.

Şimdi favorilerimi alışılmadık bir şekilde sıralayacağım;

Birincilerim;
İspanya
Fransa
İkincileri
İtalya
Polonya
İsveç
Üçüncüm;
Avustralya
Dördüncülerim;
Avusturya
İsrail
Beşincim;
Ukrayna
Altıncılarım;
Romanya
Moldova
Kıbrıs
Almanya
Yedincilerim;
Ermenistan
Sırbistan
Norveç
Sekizincilerim;
Hollanda
Belçika
Litvanya
Dokuzuncum;
Portekiz

Hakkı yenecek olan ülkeler sırasız tam liste;
Romanya
İrlanda
Avustralya
Ermenistan
Arnavutluk
Polonya

Hak ettiğinden fazlasını alacak ülkeler sırasız tam liste;
Yunanistan
Ukrayna
Birleşik Krallık
İsrail

Son olarak yarışmadaki üç açık lubunya yarışmacıya (Avustralya, İzlanda, İsrail) ve henüz açılamamış lubunya sanatçılara başarılar diliyorum. 

Author

Bir Cevap Yazın