Kıssa: Modern Queer Kahramanlar

“Queerer Than Thou / Kim Daha Lubunya?” kısasıyla bu yıl Pembe Hayat Kuir Fest’e konuk olan Britanyalı animasyon yapımcısı Kate Jessop, 10 Ekim Dünya Açılma Günü için 14 animatörle bir araya gelerek bir iş hazırladı.

“Modern Queer Heroes / Modern Queer Kahramanlar” adlı beş dakikalık animasyon, biz lubunyalar için toplumdaki ve kültürel hayattaki yerleşmiş kalıpları zorlayan LGBTİ+ figürlerini tanıtıp ve hatırlatıyor, bir anlamda onlara teşekkür ediyor. 

Videoda, farklı ülkelerden kendini LGBTİ+ olarak tanımlayan 14 animasyon sanatçısı, günümüzden ve yakın geçmişten bir kişiyi animasyonla anlatıyor. Projenin fikir sahibi ve yapımcısı Jessop, bu animasyonları sürrealistlerin çizgi oyunu Exquisite Corpses tekniğiyle bir araya getirmiş. Buna göre her sanatçı bir önceki animasyonun son karesinden başlayarak kendi işini oluşturuyor.

Videodaki kahramanlar hakkında Türkçe bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. Kate Jessop’ın kendisi ve işleri  hakkında röportaj ise 5harfliler yazısında.  İyi seyirler!

Fikir ve yapımcı: Kate Jessop

Modern Queer Heroes animasyonlarını hazırlayanlar (videoda görülme sırasıyla)

Dann Parry – Christine and The Queens

Lilly Ash Sakula – Lady Phill

Kate Jessop  – Alison Bechdel

Robert Duncan – Frank Ocean

Rosanna Wan – Travis Alabanza

Sam Gurry – Judith Butler

Danial Murtha – Fox Fisher

Leo Crane – Denise Ho

Laura Jayne Hodkin – Janelle Monáe

Gemma Green Hope – Chardine Taylor Stone

Ada Güvenir – George Michael

David Dalalfuente  – Munroe Bergdorf

Cheng-Hsu Chung  – Natalie Wynn

Modern Queer Kahramanlar

Chris, nam-ı diğer Christine and the Queens, Fransalı genderqueer* panseksüel şarkıcı. İşlerinde cinsiyetin ifade yollarını ve kimlik temalarını işler. Forbes dergisi tarafından gelecek kuşağın 10 lideri arasında gösterilmiştir.

Lady Phyll, Birleşik Krallık Siyah Onur Yürüyüşü kurucusu ve yöneticisi. Aynı zamanda İşçi Sendikaları Kongresi’nin (TUC) ırk ilişkileri komitesi üyesi ve Stonewall LGBT yardım kuruluşunun yönetim kurulu üyesidir.

Alison Bechdel Amerikalı çizgi roman sanatçısı ve Dykes to Watch Out For (Dikkat Edilecek Ablacılar) çizgi serisinin yaratcısı. Kadın karakterlerin filmlerde ne derece temsil edildiğini ölçen Bechdel Testini icat etmiştir.

Frank Ocean, Afro-Amerikalı şarkıcı ve Hip Hop türünde LGBTQ+ olarak açılan ilk Siyah erkek sanatçı. 2012’de ilk aşkının bir erkek olduğunu açıklamış ve açılınca “kendimi erkek gibi hissettim” demiştir.

Travis Alabanza, İngiltereli performans sanatçısı, yazar ve tiyatro yapımcısı. Kendini Siyah, transfeminen ve gender non-conforming** olarak tanımlar. İşlerinde ırk, cinsel yönelim ve cinsiyet konularını inceler.

Judith Butler,Amerikalı filozof ve cinsiyet teorisyeni. Yapıtları siyaset felsefesi, etik ve üçüncü dalga feminizmin konu edindiği alanları, kuir kuram ve edebiyat kuramını etkilemiştir. Yazılarında yerleşik cinsiyet kavramlarını sorgulamış, cinsiyet edimselliği (performativite) kuramını geliştirmiştir.

Fox Fisher, Britinyalı sanatçı, sinemacı ve trans aktivist. “Oğlan mısın, kız mısın?”, “Trans Ergenlerin Hayatta Kalma Rehberi” adlı kitapların yazarlarından. 2017’de İngiltere’deki Brighton Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanına layık görülmüştür.

Denise Ho, Hong Kong’da yaşayan Cantopop (Kantonca Pop) şarkıcısı ve LGBTİ+, demokrasi ve Hong Kong insan hakları aktivisti. 2014 yılında Şemsiye Hareketi’ne katıldığı için Çin hükümetince kara listeye alınarak Çin’e girmesi yasaklandı. 2012’de, Hong Kong’da cinsel yönelimini açıklayan ilk lezbiyen şarkıcı oldu.

Janelle Monae, sekiz kez Grammy müzik ödüllerine aday olan Afro-Amerikalı panseksüel müzisyen. İşlerinde Afro-fütürizm temasını ele alır ve android sembolizmini kullanarak “gey, lezbiyen ya da siyah olabilen” ötekiler hakkında konuşur.

Gregg Araki, Yeni Queer Sinema hareketinin öncüsü olarak görülen Asyalı Amerikalı film yönetmeni. 2010 yapımı filmi Kaboom, Cannes Film Festivali Queer Palmiye ödülünü ilk kazanan filmdir.

Chardine Taylor Stone, Britanyalı aktivist, yazar ve Siyah feminist punk grubu Big Joanie’nin üyesi. Siyah Kızların Pikniği’ni ve LGBTİ+ mekânlardaki ırkçı performanslara son vermek amacıyla Gökkuşağında Irkçılığı Durdur kampanyasını örgütlemiştir. 2017’de “LGBT Yaşama Üstün Katkı” dalında Britanya LGBT Ödülü ile 2020 Diva Ödüllerinde “İsimsiz Kahraman” ödülüne değer görülmüştür.

George Michael, Wham! müzik grubu üyesi olarak üne kavuşan Kıbrıs kökenli Britanyalı şarkıcı. 1997’de bir umumi tuvalette seks yaptığı için gözaltına alınıp cinsel yönelimini açıklamak zorunda bırakılmıştır. Olayı, Outside şarkısında ve klibinde tiye almıştır. Bir hayırsever de olan sanatçı, annesine bakan devlet hastanesi hemşirelerine ücretsiz konser vermiştir.

Munroe Bergdorf, trans model ve aktivist. L’Oreal firmasının Britanya’da çalıştığı ilk trans modeldir. 2018 Cosmopolitan Ödüllerinde “Yılın Değişim Yaratan Kişisi” seçilmiş ve 2019’da Brighton Üniversitesi’nce fahri doktoraya layık görülmüştür.

Natalie Wynn, ContraPoints adlı kanalında politika, cinsiyet, etik, ırk ve felsefe konularını inceleyen Amerikalı YouTube yayıncısı. Kanal, sağ kanadın politik iddialarına karşıt görüşler sunmaya odaklanır ve bunu yaparken Wynn çeşitli karekterlere bürünür.

Queer Heroes’un önceki videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Kate Jessop Kimdir?

Çok-ödüllü bir animasyon yapımcısı olan Kate Jessop, işleriyle bugüne kadar yüzlerce uluslararası gösterime katıldı, Shorts International ve Amazon Prime dahil beş uluslararası firmayla dağıtım anlaşması yaptı. The Best of Women in Film and Television’da Birleşik Krallık’ı temsil etti. Portfolyosuyla yönetmen olarak Berlinale Talent Lab’a seçildi, Tales From Pussy Willow komedi serisi ise Project Lab’da geliştirilmek üzere aynı projeye kabul edildi. İlk retrospektifini 2019’da ABD’deki Gilbert Baker Film Festivalinde yaptı. Kurmaca, komedi, illüstrasyon, canlı konser görselleri, müzik videosu ve motion-design alanlarında üretim yapıyor ve işlerinde 2D animasyon, stop motion ve live-action’ı kullanıyor. Sanatçının işlerini takip etmek için: @katejessopfilm

Pembe Hayat Kuir Fest’te gösterilen “Kim Daha Lubunya?” kısasının altyazısını paylaşan festival ekibine teşekkür ederiz.

Kavramlara ilişkin aşağıdaki tanımlar Kaos GL’nin LGBTİ+ Hakları Alanında Çeviri Sözlüğü’nden alınmıştır.

* Genderqueer: Tr. Cinsiyet kuiri, “genderkuir” (“cend’r kuir” şeklinde okunur.) Kuir gibi, özünde politik bir tutumun olduğu düşünülen bu kimlik, ikili cinsiyet 30 rejiminin reddiyle tanımlanır. Bu nedenle non-binary cinsiyet kimlikleriyle sık sık kesişim içindedir. Kendini genderkuir olarak tanımlayan insanlar cinsiyet kimliklerini ne kadın ne erkek, ikisinin arasında ya da dışında tanımlayabilir veya cinsiyet kodlarıyla sınırlanmaya karşı çıkıyor olabilir. Kimileri “genderkuir kadın” gibi ikili cinsiyet sisteminin içinde tanımlanmış kimlikleri de kullanırken bu cinsiyetlere atfedilen kodları reddetmektedir.

* Gender Non-Conforming: Tr. Cinsiyet bozan, cinsiyet bozucu. İkili cinsiyet rejimiyle bağlantılı olarak toplumun kadınlık ve erkekliğe atfettiği rolleri sahiplenmeyen, reddeden ve bozan kişileri tanımlamaktadır. Cinsiyet bozucu olmak, cis insanların (Trans olmayan kişi, Natrans. “Sis” şeklinde okunur) toplumsal cinsiyet rollerine karşı gelmek için sahiplendiği bir cinsiyet ifadesi olabileceği gibi, ikili cinsiyet rejiminin dışında yer alan bir cinsiyet kimliğini de yansıtabilir.

Authors

Bir Cevap Yazın