Bazen bir iş yaparken müzik dinleyemiyorum. Bir şey okurken, düşünürken, yemek yaparken ya da herhangi bir şey ile meşgulken de bazen müzik yeterli gelmiyor. Benim için podcastler tam da bu boşluğu dolduruyor. Sanki tek başına değilim gibi hissettiriyor. Odanın içinde birileri var ve bu kişiler sevdiğim konular hakkında konuşuyor. Bugün sizinle odamın içinde duymayı en sevdiğim podcast kanallarını paylaşacağım. Başlamadan bir not düşeyim, bu listeye koymadığım ve bilip sevdiğim pek çok kanal var ama ben halihazırda başladığım ve dinlediklerimi paylaşmak istiyorum.
Yine Yeni Yeniden 90’ların benim podcast dinleme maceramda çok büyük rolü var. İlker ile Sezgin konuştukça 90’lar dünyasına girdiğimi hissediyorum. Feminist ve queer akademisyenler olarak baktıkları konular, şarkılar, dönemler, temalar ve aslında her şey düşündüğümüz 90’ların alternatifini gösterir gibi.
Rayka Kumru ile Seks-Pozitif Ebeveynlik
Seks pozitif ebeveynliğin ne olduğundan ve önemini tartıştığı bu kanalda Rayka Kumru çocukların bedensel haklarından, çocuklarla kurulan ilişkilerde onayın nerede durduğundan, cinsel davranışları keşfetmenin ne demek olduğundan, cinsel kimliğin nasıl oluştuğundan ve beden algısı gibi konulardan bahsediyor.
Kamusal Alanda Tabusal Konular
Listedeki ikinci Rayka Kumru podcasti ise Kamusal Alanda Tabusal Konular. Hepimizin hemen her gün konuştuğu ve kavgasını verdiği meseleler üzerinde konuşan Rayka Kumru kanalında sömürülen kostümlerden, mekân aktivizminden, verimli rahimlerden homofobi ihbar hattına, iktidarın kıllarına, girişimci göçmenlere ve İstanbul sözleşmesine kadar pek çok konuda konuşuyor.
Mental Klitoris
Nisan ayında yola çıkan Mental Klitoris bizi sesli düşünmeye itiyor. Mesela onay inşası nedir diye soruyor. Vulvalardan ve kamusal alanda seksten bahsediyor. Şişman bedenlerin tartışıldığı, bitopyaların konuşulduğu, aseksüellerin anlatıldığı bölümleri var. Aslında programın derdi seks, cinsel sağlık, toplumsal cinsiyet ve hazlarımız.
Merdiven Altı Terapi
Bir diş hekimi düşünün. Doktorasını yapmış. İstanbul’da yaşıyor. Bir gün kendisine bu işi yapamadığını söylüyor ve reklamcı olmaya karar veriyor. İşte bu kişi Deniz Dülgeroğlu, Merdiven Altı Terapi de kendi hikayesini anlattığı podcast kanalı. Aslında anlatılanlar çok tanıdık. O kadar tanıdık ki dinlerken rahatsız ediyor sizi. Yıllardır terapilere gitmiş birisinin gözünden anlatıyor ne yaşadıysa.
Deli Asiye
Senem Görür ve Erman Ermihan’ın podcast yayını Paradigma Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler alanındaki en çok konuşulan konuların dışında ne varsa onları konuşmayı hedefliyor. Senem ve Erman’ın her bölüm bir konuğu oluyor ve bu disiplinin spor, film, müzik, sinema, toplumsal cinsiyet, çevre ve iklim gibi konulara nasıl yaklaştığını ele alıyorlar.
DEMOS’tan Sesler
DEMOS’tan Sesler odağımızdakiler ve alandan seçmeler diye ayırdıkları iki farklı tema altında bu alanda çalışan araştırmacıları konuk ediyor ve DEMOS Araştırma Merkezi’nin çalıştığı eleştirel barış çalışmaları ve geçiş dönemi adaleti gibi konulara eğiliyor.
Queer Troublemakers
Hiç ilişki anarşisi üzerine düşündünüz mü? Peki bi+seksüel tecrübelerin neleri anlattığına dikkat ettiniz mi? Neden beden olumlayamıyoruz? Seks işçisi kime denir? Genderqueerlik mevzusu ne ola ki? Bütün bu sorular üzerine konuşan bu kanalda cinsel kimliklerimize dair sesli düşünmediğimiz pek çok şey konuşuluyor.
Bi’ Gidene Soralım
Emre Onar’ın sunduğu ve her bölümde başka yurtdışı tecrübelerinin anlatıldığı bu kanalda “kesin yurtdışına taşınıyoruz” motivasyonunu aldıktan sonra gidebilirsek neler ile karşılaşıp karşılaşamayacağımızı bize gösteriyor.
Gülünecek Bir Şey Göremiyorum
İki kadının sohbetini dinliyoruz burada. Pozitiflik baskısı üzerinde konuşuyorlar, yetişkinlik hakkında tartışıyorlar, ilişkilere ve hayatsızlıklarımıza dair sohbet ediyorlar. Evet, hayatsızlıklarımıza.
Bu listenin ikincisi gelsin mi? Bence gelsin!