Bir Aşk Bombası Nasıl Etkisiz Hale Getirilir?

Narsist birinin aşk bombardımanından kendinizi koruyabilirsiniz.

Patlayan ışıklar ve duman bulutları yoktu. Sağır edici bir ses ve sessiz duvarlara yansıyan atomik gölgeler de yoktu. Sadece kelimeler vardı; ölümcül şarapnel parçaları gibi üzerine yağan.

“Kimse için böyle hissetmemiştim. Hayatımı seninle geçirmek istiyorum. Senin olmak, senin ruh eşin olmak.”

Ve daha sonra patlamaların “Ufak Çocuğu”: “Sana aşığım.”

Hadi be! Tanıdığınız birinin şekerliği tanımadığınız birinden gelince tatlandırıcı oluyor. Maalesef, onu tanımıyordum.

Bu gerçek kafama geç dank etti: aşk bombardımanına tutulmuştum. 

Aşk bombardımanı birini abartılı ilgi ve şefkat gösterileriyle etkileme girişimine deniyor. Bombacılar tutkularını tipik olarak komplimanlarla, hediyelerle, şiirle ve ancak bir şövalyenin tutabileceği sözler vererek ortaya döker. Narsistik özellikler gösteren pek çok kişinin avlarını kıvama getirmek için kullandığı bir koşullandırma şeklidir. 

Gösterilen bu ilgi sarhoş edercesine nitelikte olabilir… ta ki olmayana dek. Bu noktada değersizleştirme safhası başlar. Bu aşamada bombacı farklı bir taktik kullanır: hakaret, defansa geçme, aşağılama, eleştiri ve karşılanması olası olmayan talepler.

Uzaklaşırsınız. Sonra aşk bombardımanı yine başlar. Ama her daim orada bekleyip duran bir nükleer felaket söz konusudur.

Neyse ki bu ilk süpernovam değildi. Hazırlıklı gelmiştim. Şayet aşk bombardımanına maruz bırakılırsanız, kendinizi korumak için şunlara başvurabilirsiniz:

Bombacıdan kişisel sınırlarınıza saygı göstermesini rica edin

Aşkını dile getiren herkes yalancı değil. Ama benim gibi çoğu kimse bir ömür boyu sürecek bu aşkı düşünmeye başlamadan önce birbirini tanıyabilmek istiyor.

Bu yüzden, aşk bombacısına kişisel sınırlarınızı açık bir şekilde göstermelisiniz: senden hoşlanıyorum ama çok hızlı gidiyoruz. Ve SAKIN sürekli sınırlarınızı hatırlatıp durmayın. Saygı duyan bir partner ilk söylediğinizde anlayacaktır. Fakat bir aşk bombacısı kendi dışında herhangi birinin zamanına saygı duymaz.

İyi romanlarda olduğu gibi güvenli ilişkiler de bir anlatıyı izler. Kahraman, daha ilk sayfadan tüm düşmanlarıyla savaşa girip kazanıp aşkını elde etmez. Daha ziyade, karakter zaman içinde gelişir; kazançları olur kayıpları olur, bu da onu çok yönlü bir kişilik haline getirir. Aşk bombardımanı yavandır; çünkü anlatıyı adım adım inşa etmez.  

Eğer aşk hikayeniz elinizde kalıyorsa, alan isteyip bekleyin. Hakiki duyguları olan biri ihtiyaçlarınıza duyarlı olacaktır.

 “Asla/Hep” gibi sözcüklerin farkında olun

İsterseniz bana kötümser deyin ama hiçbir şey sonsuza dek sürmez. Nihayetinde arkada bıraktığımız kişinin daha güzel yeşil bahçelerinin gübresiyiz. Bu nedenle, eğer pek tanımadığınız birinin söylediği “ruh eşi” gibi sözcükler kulağınıza çarpıyorsa… durun ve bir düşünün.

Aşk bombacısı kurbanını “sarhoş etmek” için çeşitli dalaverelere başvurur. Bombardıman çoğunlukla dikkatinizi dağıtma üzerine kuruludur; böylece onun size olan hayranlığından başka bir şey, bilhassa da maskenin ardındaki kişiyi göremezsiniz.

Duyguları gerçek olan birini aşk bombacısından ayırt etmenin yollarından biri geçmiş ilişkileri hakkında bilgi edinmektir. Son sevgilisiyle ilişkiye başlaması ne kadar sürdü? Birbirilerine duygularını ne zaman açık ettiler? İnsanlar bir örüntüyü izleme eğilimindedir. Her zaman değil ama çoğunlukla. Aşk bombacısının ‘tamamına ermeyen sonsuza dek’lerden oluşan bir örüntüsü vardır.

Şayet eski ilişkisinde işe yaramadıysa, “sonsuza dek”lerden vazgeçmiş de olabilir. O zaman neyi kullanacaklar?

Aşk bombacısına sorun: Sence en büyük kusurum ne?

Aşk bombacıları, sevilenlerini idealize eder. Bu idealize etme sürecinin bir parçası da zihinlerinde yarattıkları imgenin lekelenmesine izin vermemektir. Ne ihtişamlı bir kaidedir bu.

Ama herkesin bir kusuru var. Aşk bombacısı sizin yara izlerinizi görüyor mu? Görmüyorsa, o kaideden aşağı inebilmek için yüksek bir merdivene ihtiyacınız olacak.

Duyguları gerçekse, sizi siz yapan bazı kusurlarınızdan ve özelliklerinizden bahsetmekten kaçınmayacaktır.  

Aşk bombacısına sorun: Favori rengim hangisi?

İkisi de eşit derecede tehlikeli olsa da ısrarlı takipçiler (stalker) ile bombacılar arasında belirgin bir fark vardır. Israrlı takipçiler avları konusunda derslerini iyi çalışır. Bombacılar ise ortalığa düşüncesizce duygu kusar. Bundan dolayı bombacılar avlarına dair en temel şeylerden bihaberdir. Eğer birine sırılsıklam âşık olduysanız, hiç değilse, favori rengini bilirsiniz.

Bir keresinde gözlerimi elimle kapatıp aşk bombacılarımdan birine gözlerimin rengini sorduğumda, yeşil olduğunu söylemişti. Ah yanlış cevap.

Temel sorular bombacıya tanımadıkları birine âşık olamayacaklarını hatırlatır. Belki de kendilerini kaptırıyorlar ve sağlam bir zemine basmaya ihtiyaçları vardır. Sizi tanımadığını ona hatırlatmak, bu kişinin gerçekçi olmadığını görmenizi sağlayabilir. 

4 Comments

  1. Birçok birey bu konular hakkında bilgi sahibi değil. Tıpkı benim bundan çok yakın zamanda olmadığım gibi. Teşekkürler yazı için

    1. Merhaba Tufan. Bu kavramlar senin de dediğin gibi hepimiz için yeni. Haklarında daha fazla okumaya ve tartışmaya ihtiyacımız var. Buna katkımız olduysa ne mutlu bize. Sevgiler.

Bir Cevap Yazın